Care sunt riscurile expunerii la soare fără protecție solară

Care sunt riscurile expunerii la soare fără protecție solară

Fie că plecăm în vacanță, ieșim la plimbare sau job-ul ne obligă să stăm sub razele soarelui, protecția solară nu trebuie să lipsească.

Iată care sunt riscurile expunerii la soare fără protecție solară:

  1. Arsura solară

Este cea mai frecventă, fiind ușor de recunoscut. Pe piele apare roșeața, blistere sau vezicule pline de lichid, care se pot sparge și o usturime supărătoare. În cazurile severe se pot asocia cu febră, frisoane, greață și/sau vărsături. Țineți cont că pot trece până la 12-24 de ore sau chiar mai mult până când săp apară efectul complet al expunerii la soare la nivelul pielii.

După câteva zile, începe vindecarea pielii și stratul superior deteriorat se va “coji”. Vindecarea unei arsuri severe poate dura câteva zile sau chiar mai mult.

Mergi la medic dacă apar veziculele, dacă arsura este pe o porțiune mai mare de 20% din suprafața pielii sau dacă ai febră sau frisoane!

 

  1. Urticaria solară

Denumită și ”alergie solară”, este o afecțiune rară, ce se manifestă la câteva minute după expunerea la soare. Apar pete roșii reliefate, fugace, pruriginoase

În funcție de severitatea simptomelor, tratamentul va fi diferit. De multe ori, urticaria solară va dispărea dacă expunerea la soare este întreruptă. În cazurile ușoare, medicul poate recomanda creme și loțiuni care conțin substanțe care să calmeze alergia. În cazul în care reacția este una severă, medicul va prescrie un tratament adecvat.

 

  1. Acneea

Toate ne dorim un ten perfect, care să nu necesite machiaj iar bronzul ne dă adesea iluzia aceasta. Chiar dacă bronzarea feței maschează temporar leziunile de acnee, pe termen lung, efectul soarelui nu este unul benefic.

 

  1. Herpesul

Erupțiile de herpes pot avea drept factor declanșator expunerea la soare. Ultravioletele pot afecta celulele care neutralizează și distrug particulele virale ale sistemului imun, favorizând apariția herpesului.

 

  1. Lupusul eritematos

Este o boala autoimună fiind caracterizată prin fotosensibilitate. Lupusul poate fi dificil de diagnosticat, deoarece semnele și simptomele acestuia le imita adesea pe cele ale altor afecțiuni. Cel mai distinct semn al lupusului este o erupție faciala care seamana cu aripile unui fluture și care se întinde pe ambii obraji.

Declanșarea se poate face prin expunerea la soare care determină apariția erupției cutanate (fotosensibilitate) sau poate declanșa un pușeu de activitate a bolii.

 

  1. Vitiligo

Leziunile de vitiligo sunt pete decolorate ce au contur net, asimptomatice. Nu se recomandă expunerea la soare, deoarece, la nivelul leziunilor, melanocitele au fost distruse, astfel încât nu se mai poate realiza fotoprotecția și pot apărea arsuri severe.

Suport clienti 08:00 - 16:00

0752246294 office@v-silentium.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!