SPF-ul (Sun Protection Factor sau FPS conform prescurtării în limba română), este un parametru care reprezintă cantitatea de radiație pe care pielea noastră o poate primi până când începe să se înroșească, în condițiile în care se utilizează loțiuni cu protecție solară, față de situația în care pielea este neprotejată.
De exemplu, în cazul în care pielea se înroșește după o expunere la soare de 2 minute, fără aplicarea unei creme sau emulsii pentru plajă, cu ajutorul unui produs de protecție solară cu SPF 15, spre exemplu, se poate sta la soare de 15 ori mai mult, adică 30 de minute. Bineînțeles, acesta diferă de la o persoană la alta, în funcție de sensibilitatea și tonul pielii acesteia.
Factorii de protecție se împărt în patru grupe:
- Protecție scăzută – SPF 6-10;
- Protecție medie – SPF 15 protejează corpul de 94% din radiațiile UV; SPF 25 oprește 96% din radiațiile ultraviolete;
- Protecție înaltă – SPF 30 poate absorbi 97% din radiațiile UV;
- Protecție foarte înaltă – SPF 50+ blochează 98% din radiațiile ultraviolete.
Aplicarea protecției solare cu 20 de minute înainte de expunerea la soare îi permite produsului să ajungă în toate ”șanțurile” pielii și să se lipească corespunzator de piele.
Multe produse recomandă repetarea la fiecare două ore. Primul strat are o acoperire rezonabilă, dar o nouă aplicare, 30 de minute mai târziu, oferă o acoperire mult mai bună.
De asemenea, folosiți mult produs, majoritatea oamenilor folosesc prea putin iar efectul nu este cel așteptat.
Cele mai puternice radiatii solare sunt, in mod normal, intre 12:00 si 16:00 iar recomandarea noastră este să vă feriți de expunerea la soare în acest interval. Dacă totuși nu este posibil, apelați la o pălărie, o șapcă sau o umbrelă care să vă apere. Protecția solară este obligatorie!
Fie că iesiți la o plimbare sau la piscină, protecția solară trebuie aplicată cu prioritate. Razele solare nu ne afectează doar în anotimpul cald așadar: fie vara, fie iarnă, SPF-ul nu trebuie să lipsească! 😊